474 376 851 hcklasterec@email.cz

Změny Pravidel LH pro období 2006-2010

Po čtyřech letech přišel svaz ledního hokeje s aktualizací pravidel ledního hokeje. Podle očekávání se nejdůležitější změny pro období 2006-2010 týkají opětovného zmenšení rozměrů brankářské výstroje (v ELH, v 1. lize, ELJ a ELD), zákazu nosit barevné nebo tónovanéchrániče očí a samozřejmě zpřísnění trestů. Poněkud „kocourkovsky“ vypadá pravidlo o vystřelení kotouče mimo hřiště, neméně zajímavě je pak nově definováno také zakázané uvolnění. Po loňském zrušení zakázaných uvolnění a jejich opětovném zavedení, stejně jako znovuzavedení postavení mimo hru na červené čáře a jeho následném zrušení se už hráči ani fanoušci nemohou divit snad ničemu. Světlým bodem nových pravidel může být snad jen nově zavedený trest za nafilmovaný pád.
Více vsítěných gólů a tedy zatraktivnění hokeje pro diváky má přinést další zpřísnění rozměrů brankářské výstroje. Změna se netýká jen betonů, jejichž šířka byla snížena o další 2,5 cm tedy na 28 cm, nově byly upraveny také délka a šířka vyrážečky (na 38,1 a 20,32 cm), u lapačky pak délka a šířka zápěstní manžety, vnitřní obvod a obvod (20,32 a 10,16 cm; 46 a 114,3 cm). Toto pravidla platí od nové sezóny v našich nejvyšších soutěžích včetně 1. ligy. Ve druhé lize, stejně jako v ostatních nižších soutěžích, bude toto pravidlo platit až od sezony 2008-2009.

Změněno bylo také pravidlo týkající se přeměření výstroje.
Pokud družstvo oslabené o dva hráče v posledních dvou minutách nebo v prodloužení žádalo o přeměření výstroje, která se ukázala jako dovolená, uložil se odložený menší trest pro hráčskou lavici… …nyní se nařídí trestné střílení.
Nařízení týkající se změny výstroje od letoška postihnou také hráče. Ti od letoška nesmí nosit barevný nebo tónovaný chránič ani celoobličejovou masku. Přibylo také několik změn v herním systému.
Všechna vhazování v koncových pásmech budou jen na čtyřech koncových bodech pro vhazování. Nebude se vhazovat mezi modrou čárou a bodem pro vhazování u modré čáry.
Důležitý je také nový výklad pravidla o zakázaném uvolnění. Ruší se část pravidla hovořící o tom, že zakázané uvolnění nenastane, pokud kotouč prošel brankovištěm.
Nově se ZU zruší, pokud při zahrání puku na ZU brankář opustí své brankoviště nebo není ve svém brankovišti aniž by se snažil vrátit do brankoviště.
Pravidlo o zahraní kotouče mimo hřiště dříve platilo pouze pro brankáře nebo v případě, že šlo o úmysl. Nyní se menší trest uloží hráči, který vystřelí, vyhodí, odpálí kdekoli kotouč přímo mimo hřiště. Tedy i v případě, že hráč vystřelí na bránu, ale kotouč skončí nad ochranným pleksisklem.

Osobní trest do konce utkání bude udělen hráči, který vyhodí hůl, její část, výstroj nebo jiný předmět ze hřiště. Za hození hole ve středním a útočném pásmu se pak uloží menší trest.
Z nově vzniklých trestů pak za zmínku rozhodně stojí změna v pravidle týkajícím se napadání rozhodčích a nesportovního chování. Pokud hráč nebo funkcionář udělal sprostý posuněk vůči komukoli, bude nyní jednotně v obou případech uložen trest ve hře. Také pravidlo týkající se ran pěstí a hrubosti, které se dříve vztahovalo výhradně na hráče nyní obsahuje tresty i pro funkcionáře družstva.

Nově bylo zavedeno také pravidlo nafilmovaný pád, zahrnující i předstírání zranění. To bylo dříve obsaženo v Pravidle 550 o nesportovním chování. Již v prvním přípravném utkání si hráči vyzkoušeli některé změny v pravidlech na vlastní kůži. Můžeme tedy jen doufat, že s přizpůsobováním se mezinárodní úrovni, a tedy přísnějším posuzováním některých zákorků, nepřinesou nová pravidla zbytečné kouskováni hry, které by mělo pro diváky přesně opačný charakter než bylo původně zamýšleno.

17. února 2024 | 19:00
1:1, 2:3, 2:2

Tygři mají zastoupení v reprezentačních výběrech!

15. dubna 2024

Klášterecká brankářka Lili Chmelařová se po jednodenním kempu výběru Future Olympians "U15" v Praze dostala do nominace na turnaj Europeans Girls Trophy a po skvělých výkonech jak ve zlatém...

Číst více >

LIGA STARŠÍCH ŽÁKŮ – Tygři ovládli SeveroZápadní ligu

7. dubna 2024

Ačkoliv poslední zápas s celkem HC Verva Litvínov na domácím ledě Tygři jako jediný v turnaji těsně prohráli 4:5, stali se vítězi SeveroZápadní části Ligy Starších žáků. V tabulce získali 18...

Číst více >

Se smutkem v srdci oznamujeme.

29. března 2024

V pondělí 25. března nás navždy opustil hokejový trenér, dlouholetý funkcionář a skvělý člověk p. Václav Cajthaml. Tímto bychom chtěli vyjádřit upřímnou soustrast celé jeho rodině a blízkým...

Číst více >