474 376 851 hcklasterec@email.cz

Druhá liga doznala několika změn. Klášterec bude mít nové soupeře.

Na pátečním aktivu, který se tradičně uskutečnil v Praze, se zastupitelé druholigových celků usnesli na podobě formátu třetí nevyšší soutěže pro následující sezonu. A dochází vcelku k výrazným změnám, namísto tří skupin totiž vzniknou pouze dvě. Novinkou bude po vzoru vyšších soutěží také povinnost nasazování mladých hráčů. První kolo bude na programu v sobotu 14. září.

Druholigoví fanoušci napjatě vyčkávali na systém soutěže pro následující sezonu. Ve hře totiž bylo hned několik variant, z nichž jako nejpravděpodobnější se zdála ta se zachováním tří skupin. Jenže vše je nakonec jinak a třicítka celků byla rozdělena pouze na dvě části. "Bylo to tak stanoveno, protože každý má na to úplně jiný názor. Kdyby kluby dostaly větší volnost, tak se nikdy na ničem nedohodnou," říká řídící pracovník soutěže Vladimír Schiefner.

Do konce května museli všichni účastníci odevzdat přihlášku a ještě den před touto uzávěrkou jich na stole Českého svazu ledního hokeje řada chyběla. Nakonec dorazily všechny s výjimkou jediné. Písek, který v uplynulé sezoně působil ještě v první lize, se do soutěže nepřihlásil a tudíž na západě vzniklo jedno volné místo. "Oslovili jsme Chotěboř, jestli by nechtěla pokračovat ve svém druholigovém účinkování," poodkrývá Schiefner.

Existují však i další možnosti, jak toto volné místo zalepit. "Můžeme oslovit také Zbraslav, která v baráži neuspěla s Milevskem," pokračuje. Jasno by snad mohlo být do 19. června, kdy zasedá Výkonný výbor svazu, který by měl systém soutěže schválit. Všechny kluby se zároveň zavázaly, že nemají žádné dluhy, v opačném případě by přišel tvrdý postih. "Pokud by se něco našlo, tak klub okamžitě ztrácí právo účasti v soutěži," říká.

Nově vytvořené skupiny budou mít naprosto odlišné počty účastníků a tudíž i jiný hrací systém. Zatímco v západní skupině najdeme osmnáct týmů, na východě pouze dvanáct. "Západní skupina A se bude hrát pouze dvoukolově a do play off postoupí šestnáct týmů, zbývající dva si zahrají baráž. Východní skupina B se odehraje čtyřkolově a účast ve vyřazovacích bojích si zajistí klasicky osm týmů, posledního čeká baráž," popisuje Schiefner.

A jak vypadá rozdělení skupin v praxi? K celkům východní skupiny, které po postupu do druhé nejvyšší soutěže opustil Havířov, se nově přidají tři jihomoravské mančafty – Hodonín, Technika Brno a Břeclav. Ale například Moravské Budějovice už měly smůlu a čekají je mimo jiné daleké tripy na západ a sever Čech. Nováčkem soutěže bude podkrkonošské Vrchlabí.

Kluby přišly po vzoru dvou nejvyšších soutěžích také s novinkou a do zápasů budou muset nasazovat hráče ročníku 1991 a mladší. Jejich počet ovšem ještě schválen nebyl, ale s největší pravděpodobností to budou tři. "To je pro mě pozitivní zpráva, na druhou stranu ročníky 1991 už snad ani nelze považovat za mladší hráče," myslí si Vladimír Schiefner, který na svazu vykonává také funkci vedoucího registračního oddělení.

A jak se mu nový hrací systém zamlouvá? "Za ta léta už jsem toho zažil tolik, že to beru jako určitý vývoj. Uvidíme, co to přinese," hlásí. Hracími dny bude stejně jako v předešlých sezonách středa a sobota, případně neděle. Začátek soutěže je naplánován na sobotu 14. září.

Seznam účastníků II. ligy v sezoně 2013-14:

Skupina A (Západ): HC Baník Sokolov, HC Děčín, HC Draci Bílina, HC Klášterec nad Ohří, HC Kobra Praha, HC Milevsko 2010, HC Tábor, HC Vlci Jablonec nad Nisou, HC Řisuty, SHC Klatovy, HC Moravské Budějovice 2005, KLH Vajgar Jindřichův Hradec, NED Hockey Nymburk, SKLH Žďár nad Sázavou, Spartak Pelhřimov, TJ SC Kolín, HC Vrchlabí.

Skupina B (Východ): HC Baník Karviná, HC Bobři Valašské Meziříčí, HC Frýdek-Místek, HC Nový Jičín, HC RT TORAX Poruba 2011, HC Slezan Opava, HC ZUBR Přerov, LHK Jestřábi Prostějov, VHK Vsetín, SHK Hodonín, VSK Technika Brno, HC Lvi Břeclav.

Nové soupeře kláštereckých hokejistů budeme průběžně představovat po schválení skupin ČSLH.

17. února 2024 | 19:00
1:1, 2:3, 2:2

Tygři mají zastoupení v reprezentačních výběrech!

15. dubna 2024

Klášterecká brankářka Lili Chmelařová se po jednodenním kempu výběru Future Olympians "U15" v Praze dostala do nominace na turnaj Europeans Girls Trophy a po skvělých výkonech jak ve zlatém...

Číst více >

LIGA STARŠÍCH ŽÁKŮ – Tygři ovládli SeveroZápadní ligu

7. dubna 2024

Ačkoliv poslední zápas s celkem HC Verva Litvínov na domácím ledě Tygři jako jediný v turnaji těsně prohráli 4:5, stali se vítězi SeveroZápadní části Ligy Starších žáků. V tabulce získali 18...

Číst více >

Se smutkem v srdci oznamujeme.

29. března 2024

V pondělí 25. března nás navždy opustil hokejový trenér, dlouholetý funkcionář a skvělý člověk p. Václav Cajthaml. Tímto bychom chtěli vyjádřit upřímnou soustrast celé jeho rodině a blízkým...

Číst více >